Moda grevelor „spontane”

Dimineaţă friguroasă de început de noiembrie, intru pe uliţa Bâlciului din Ipoteşti, mă dau jos din maşină, şi ei încep: „Grevă! Grevă!”. Un grup de copii striga spre mine, de parcă le făcusem ceva, deşi era, cred, a doua oară când călcam pe acolo.


foto: gazetanoua.ro

După cum văzuseră ei pe la televizor, copiii de la şcoala din comuna care are acelaşi nume cu satul natal al lui Eminescu s-au pus pe scris pancarte şi s-au strâns în curtea şcolii să protesteze pentru că le-a fost schimbată directoarea. Nu ştiu de ce, dar aveam impresia că, până la apariţia mea, nu se prea agitaseră ca acum. Supravegheaţi atent de cinci mămici, elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a îşi vedeau de protestul „spontan” din curtea şcolii.

Deşi manifestaţia părea cusută cu aţă albă, elevii chiar credeau că vor schimba ceva prin acţiunea lor. Erau luaţi în seamă, vocea le era ascultată, şi, pentru prima dată, directorul n-avea ce să le facă. Ce sentiment mai mişto ar putea să trăiască un puştan aflat la vârsta pubertăţii?

Greva copiilor de la Ipoteşti mi-a adus aminte de protestul la fel de „spontan” al angajaţilor de la Finanţe din urmă cu mai puţin de o lună. Şi atunci, ca şi acum, dar la alte dimensiuni, conducerile instituţiilor păreau depăşite de evenimente. Ne amintim de încercările nereuşite ale ministrului Ialomiţianu de a ieşi din clădirea ocupată de propriii angajaţi. La fel de depăşit de situaţie mi-a părut şi directorul şcolii din Ipoteşti, în a cărui şcoală se instalase haosul.

Finanţiştii au fost acuzaţi de Băsescu şi de Boc de faptul că protestează doar ca să apară la televizor. Nu ştiu câtă dreptate au avut cei doi, însă, în mod evident, dacă nu era mediatizată, greva aceea n-ar fi avut şansă de succes. Oricum, până la urmă, revendicările finanţiştilor au fost satisfăcute doar parţial. La fel se va întâmpla şi cu „greva” copiilor din Ipoteşti, care nu va avea nici un efect asupra conducerii Inspectoratului Şcolar, tăbăcită de contestaţiile din teritoriu. Totul va rămâne o amintire de pe Bâlci, denumire dată acestei uliţe de sărbătoarea organizată aici în fiecare vară.

Reclame

Un răspuns la „Moda grevelor „spontane”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s