Frecţii

Termenul de mai sus este folosit de obicei de lucrătorii din mass-media atunci când o ştire nu e chiar o ştire. Adică atunci când un eveniment nu ar trebui mediatizat, dar, în lipsă de altceva, el apare în ziare sau la tv.

Cele mai întâlnite frecţii în presa locală slătineană sunt cele de natură culturală. Lansări de carte, expoziţii sau alte manifestări asemănătoare. Mereu aceiaşi oameni, nu mai mult de 15 sau 20, mereu aceleaşi cuvinte de laudă la adresa artiştilor sau scriitorilor respectivi, totul având loc într-o atmosferă formală. Ca şi cum adunarea culturală ar vrea să marcheze încă un astfel de eveniment fără încărcătura care ar trebui să existe.

„Culturiştii” merg, de fiecare dată, după vernisaje sau lansări, la protocolul de după. În funcţie de greutatea evenimentului, se înfulecă diverse produse alimentare şi se consumă lichide mai mult sau mai puţin bahice. Această cutumă a dus la naşterea alteia: sunt o serie de personaje care îşi fac apariţia la fiecare acţiune culturală din judeţ şi lasă impresia că vin doar ca să bea şi să mănânce. Ei se dau drept jurnalişti sau drept „iubitori de frumos” şi mereu, în timpul cuvântărilor, adoptă o postură solemnă.

Totul se petrece într-o obscuritate şi apare marcat doar în vreun colţ de pagină de ziar sau într-un final de jurnal de ştiri de televiziune. Slătinenii, oltenii n-au habar cu ce „se mănâncă” actul cultural în acest areal geografic.

Nu că i-ar interesa.

La sfârşitul săptămânii, va avea loc un eveniment cultural deosebit în viaţa urbei în care s-a născut Eugen Ionescu. Inaugurarea unei săli de teatru moderne în Slatina ar trebui să surescite un interes deosebit din partea locuitorilor acestui oraş. Casele de bilete de la fostul cinematograf „Alutus” ar trebui să fie luate cu asalt pentru stăvilirea setei de cultură a slătinenilor. Nu ştiu de ce, dar cred că interesul slătinenilor pentru teatru nu va fi unul ridicat şi tare mi-e teamă că reprezentaţiile actoriceşti se vor ţine cu sala goală.

Cozile se vor întinde, în schimb, pentru obţinerea unui bilet la film. Nebunia 3D, popcornul american şi băuturile carbogazoase sunt ingredientele care vor învinge reprezentaţiile teatrale.

Sper să mă înşel!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s