Martor la Discursul Regelui

E greu să descrii sentimentele care te încearcă în momentul în care la câțiva metri în fața ta se înfățișează un om care a trăit evenimente despre care tu ştii din cărţile de istorie sau din documentare. Marţi, în Parlament, am fost martor la realizarea istoriei-primul discurs al Regelul Mihai I în faţa camerelor reunite după şaizeci de ani.

„Cum a fost?”, aceasta e întrebarea la care am tot dat răspunsuri după ce am asistat marţi la discursul Regelui Mihai I în faţa Parlamentului reunit, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani. Deosebit şi emoţionant sunt două dintre cuvintele la care m-am gândit să descriu această experienţă unică pentru mine. De undeva dintr-un balcon al sălii în care Majestatea Sa şi-a ţinut discursul am reuşit să-l întrezăresc pe omul care în urmă cu 60 de ani trăia evenimentele despre care poţi să afli doar din cărţile de istorie sau din documentare, şi de aici doar jumătăţi de adevăr.

Impresionant şi demn a început totul, încă de la intrarea Regelui în sală când aula s-a umplut de ropote de aplauze care au durat minute în şir. Toată audienţa îl aplauda pe omul care stătea demn, şi acum ca şi în urmă cu mai bine de jumătate de secol, când a fost nevoit să abdice. Prezenţa singurului şef de stat care a participat la cel de Al Doilea Război Mondial și care este încă în viață a smuls bătăi din palme de la toți aleșii neamului, chiar și de la pedeliști și uneperiști.

Nu a contat că, din cauza vârstei înaintate, nu toate cuvintele Regelui pot fi înţelese. Momentul în sine i-a dus pe toţi senatorii şi deputaţii dar şi pe invitaţi înapoi în timp cu şaizeci de ani. Cu toate că telefoane mobile se auzeau pe ici, pe colo, iar unii membrii ai Legislativului se îndeletniceau cu mailuri sau cu revista presei.

mai mult, în Gazeta Nouă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s