Reîntregirea salariilor bugetarilor şi returnarea banilor luați ilegal de la pensionari, din iunie

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat la ieşirea de la negocierile duse cu FMI şi CE, care au avut loc la sediul BNR, că negocierile au fost duse cu succes şi că acordul a fost semnat.

foto: Răzvan Chiriță

foto: Răzvan Chiriță

„Suntem la 12 ore de la începerea negocierilor de astăzi. Acestea s-au încheiat cu succes şi asta reprezintă angajamentul guvernului Ponta privind continuarea reformelor. Acordul este negociat şi încheiat cu succes”, a anunţat Georgescu, care ocupă şi funcţia de vicepremier al guvernului Ponta.

„S-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, în interiorul limitei de 3% din PIB care a fost convenită cu FMI”, a adăugat el. El a precizat că s-au majorat, cu o anumită sumă, cheltuielile guvernului, ceea ce permite alocare unor sume de bani pentru cele două mari obiective anunţate de guvernul Ponta, respectiv reîntregirea salariilor bugetarilor şi returnarea contribuţiilor de CASS încasate ilegal de Casa de Pensii de la pensionari.

Reîntregirea salariilor bugetarilor va fi făcută în etape. Prima dintre ele va fi în iunie şi va consta într-o majorare cu 8% a actualelor lefuri. În ceea ce priveşte contribuţiile de CASS, plata acestora va fi eşalonată, plăţile urmând să fie făcute lunar.

Pentru revenirea salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierii este nevoie de majorarea lor cu 16%, anul trecut fiind operată o creştere de 15%.

Georgescu a anunţat la începutul declaraţiilor că nu va răspunde la întrebări.

El nu a precizat care este noua valoare a deficitului bugetar asumat de guvernul României în acordul cu Fondul.

Cele două măsuri vor fi promovate, până pe 25 mai, printr-o OUG

În ceea ce priveşte partea legală a promovării acestor două măsuri, fostul prim-viceguvernator BNR a declarat că până pe 25 mai guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă în care se va regăsi exact mecanismul de reîntregire a salariilor bugetarilor precum şi rambursarea către pensionari a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate încasate ilegal de Casa de Pensii.

Conform legii responsabilităţii fiscale guvernele nu au voie să se angajeze la majorări de cheltuieli legate de salarii cu mai puţin de 180 de zile înainte de sfârşitul mandatului, respectiv cu 180 de zile înainte de alegerile generale.

La sfârşitul anului trecut guvernul Boc s-a angajat în faţa partenerilor din acordul stand-by de tip preventiv să respecte un deficit bugetar de 1,9% din PIB pe metodologia „cash” (care ţine cont doar de veniturile şi de cheltuielile efective) şi de 3% pe metodologia ESA 95, folosită de UE (care include şi obligaţiile de plată la care se angajează statul, cum ar fi datoriile companiilor de stat).

sursa: gandul.info

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s