Soartă de ziarist: A dat știrea secolului și a fost concediat. Associated Press i-a cerut scuze abia după 67 de ani

Agenţia de presă Associated Press (AP) şi-a prezentat scuzele, după 67 de ani, reporterului pe care l-a concediat pentru că a încălcat embargoul militar şi a anunţat mai devreme ştirea secolului: sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, scrie Daily Mail, citat de gândul.info.

foto: gandul.info

foto: gandul.info

Edward Kennedy, corespondent de război al agenţiei, a anunţat cu o zi mai devreme capitularea Germaniei în oraşul Reims, din Franţa, pe 7 mai 1945. Marea Britanie şi SUA stabiliseră să amâne cu o zi publicarea veştii, astfel încât Rusia să poată să marcheze victoria aliaţilor, printr-o ceremonie, la Berlin.

Kennedy făcea parte dintr-un grup de 17 ziarişti, prezenţi la Reims pentru a lua parte la reuniunea în cadrul căreia trupele germane semnau capitularea în faţa aliaţilor. Jurnaliştilor li s-a cerut să nu difuzeze informaţia până a doua zi, pe 8 mai, pentru că Uniunea Sovietică dorea ca victoria să fie anunţată la Berlin, în cadrul unei ceremonii, în contextul în care Armata Roşie cucerise Berlinul cu câteva zile înainte.

Jurnalistul britanic nu a respectat însă angajamentul şi a publicat ştirea o oră mai târziu, în aceeaşi zi. El a declarat la vremea aceea că i-a cerut unui militar însărcinat cu cenzura să ridice embargoul, însă acesta l-a refuzat. Kennedy a folosit atunci un telefon militar nesupravegheat pentru a transmite informaţia biroului AP din Londra, care a difuzat-o imediat.

Din această cauză, Kennedy a fost concediat din agenţia de presă şi expulzat din armata americană, unde era acreditat.

Astăzi, după 67 de ani de la eveniment, şeful agenţiei de presă, Tom Curley, a declarat că jurnalistul britanic a procedat corect. ’’A fost o zi teribilă pentru agenţia noastră, care a fost gestionată în cel mai prost mod cu putinţă, însă Kennedy a făcut ceea ce trebuia. Atunci când războiul s-a terminat, nu puteai opri o informaţie ca asta. Lumea trebuia să afle’’, a adăugat el.

Edward Kennedy a murit într-un accident de maşină în 1963, însă fiica sa, Julia Kennedy Cochran, a declarat că tatăl său ar fi fost încântat de scuzele prezentate de AP dacă ar mai fi fost în viaţă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s