Oligarhul Machitski de la Alro negociază preţul energiei cu Hidroelectrica

Aflată în insolvenţă, Hidroelectrica renegociază contractele de distribuire a energiei electrice cu marii consumatori industriali, Alro Slatina având cel mai mare contract cu compania de stat. La negocierile de la Bucureşti a fost prezent, potrivit jurnalul.ro, chiar Vitali Machitski, proprietar al grupului Vimetco.

Alro Slatina este cel mai mare client al Hidroelectrica, societate de stat aflată în insolvenţă şi care, prin administratorul judiciar desemnat de instanţă, îşi renegociază contractele de distribuire a energiei hidro. La discuţiile care au avut loc la Bucureşti între reprezentanţii Alro şi cei ai companiei de stat a participat chiar oligarhul rus Vitali Machitski, proprietarul grupului Vimetco. Potrivit jurnalul.ro, oferta făcută de ruşi pentru energia hidro este în continuare departe de aşteptările pe care Hidroelectrica le are.

„Machitski a fost fermecător, jovial, dar oferta comercială a dânşilor e încă departe de ceea ce ne dorim”, a declarat pentru sursa citată Remus Borza, partener la Euro Insol, firma desemnată de instanţă ca administrator judiciar pentru insolvenţa Hidroelectrica.

Cu toate acestea, se pare că va mai exista încă o rundă de negocieri între administratorul judiciar şi reprezentanţii Alro.
Combinatul de aluminiu din Slatina are cel mai mare contract cu Hidroelectrica, de 3 TWh anual. Din cauza secetei, Hidroelectrica a livrat anul trecut către Alro 2,49 TWh pentru 322,4 milioane de lei. Preţul pe fiecare MWh este de 130 lei, în vreme ce, pe bursa de energie, se ridică acum la 210 lei. Alro are, oricum, un contract legat de preţul aluminiului de pe London Metal Exchange, bursa de metale de la Londra.

La negocieri vine şi Electrocarbon Slatina

Pe lângă Alro Slatina, şi Electrocarbon are un contract bilateral pentru energie cu Hidroelectrica. Anul trecut, Electrocarbon a preluat 156.000 MW cu 16,1 milioane de lei. Societatea olteană, cunoscută drept „Cărbunoase”, este deţinută de oamenii de afaceri Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu. Alături de Elsid Titu, altă companie deţinută de cei doi, Electrocarbon, cumpără energia cu 103 lei/MWh după ce au avut câştig de cauză în instanţă. Costul de producţie al energiei hidro este acum de 125 lei/MWh, astfel că cei doi producători industriali sunt practic subvenţionaţi de către Hidroelectrica, spune jurnalul.ro. Cele două companii se judecă cu producătorul de stat, cazurile fiind acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hidroelectrica va negocia cu Electrocarbon Slatina şi Elsid, în cursul zilei de vineri.

Ameninţări cu închiderea Alro

Sindicaliştii de la Alro Slatina declarau, la începutul anului, că au fost avertizaţi de conducere că fabrica se va închide, motivul pentru această măsură drastică fiind chiar forţa majoră de secetă, declarată de Hidroelectrica începând cu 30 septembrie 2011. Reprezentanţii angajaţilor combinatului precizau că, după acel moment, decât 30 la sută din energia electrică necesară mai putea fi asigurată la Alro. Deşi la Alro Slatina lucrează 2.500 de angajaţi, afectaţi de închiderea combinatului ar fi fost aproximativ 20 de mii de oameni, care lucrează în industria conexă producerii de aluminiu, susţin sindicaliştii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s