Jurnalism copy-paste

copy-pasteSunt unii colegi din presa locală care, din căldura domiciliilor, fac ştiri. Cum se poate una ca asta? Păi simplu! Un prost ca mine stă de dimineaţa până seara în redacţie, face teren, merge pe la fel de fel de conferinţe şi apoi scrie „mult, prost şi fără rost” – după cum m-a catalogat un „cititor”. Colegul sau colega respectivă, de acasă, din faţa calculatorului, prin câteva click-uri, copiază ştirea sau ştirile scrise de mine şi le pune pe site-ul şi în ziarul pentru care lucrează. Le semnează, bineînţeles, ca şi cum le-ar fi scris ea. Cum ar veni, muncesc la cel puţin două ziare şi mai asigur hrana şi altei familii, prin prisma salariului pe care această colegă îl ia fără să muncească. Culmea, cei de la ziarul respectiv se mai şi consideră ca fiind concurenţă pentru ziarul nostru. Păi ce fel de deontologie profesională mai e asta, stimaţi colegi? N-o să spun numele ziarului sau respectivei ziariste, în speranţa că se vor simţi, le va fi ruşine obrazului şi vor înceta. Ca să-i ajut să facă acest lucru o să exemplific.

Luni dimineaţă, ziarul despre care vorbim, titra la pagina cinci: „Paul Stănescu: «E important să avem deconcentrate cu greutate în judeţul nostru»”. În textul cu pricina apărea şi o declaraţie a preşedintelui CJ Olt. Toate bune şi frumoase, numai că, acelaşi text apăruse în ediţia de vineri a cotidianului Gazeta Nouă, sub titlul de „Paul Stănescu, la negocierea direcţiilor regionale care revin Oltului”. Cele două declaraţii erau identice, că doar eu le ascultasem la reportofon şi le consemnasem, după ce participasem la conferinţa de presă respectivă, conferinţă la care nu am zărit-o şi pe autoarea articolului-clonă. Acelaşi mod de operare a fost folosit şi la încă un articol din publicaţia respectivă, din aceeaşi zi, cu titlul „Ionuţ Ivan, noul preşedinte al TSD Olt”. Informaţia a fost reprodusă întocmai ca în Gazeta Nouă, autorul articolului respectând chiar şi cratimele, dar şi ordinea unei enumerări de vicepreşedinţi care fuseseră aleşi de tinerii social-democraţi. Situaţia s-a repetat, miercuri, când mi-a fost copiată ştirea cu privire la alegerile organizaţiei de femei a PSD Slatina. Aici, însă, colega s-a păcălit, aş putea spune. Dânsa a copiat textul cu o mică greşeală în el şi nu s-a mai sinchisit să verifice informaţia. Iniţial am uitat să trec numele secretarului executiv al organizaţiei, modificând mai târziu, în ediţia online. Colega n-a mai fost pe frecvenţă, fiind probabil ocupată cu probleme gospodăreşti sau de creştere a copilului.

Când mă gândesc că, la începuturile mele în această meserie, această colegă ar fi trebuit să-mi călăuzească paşii în tainele scrisului, îmi vine să plâng. Trăiesc o frustrare groaznică şi vreau să înceteze cu aceste acte de copy-paste!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s