Despre Superman şi lume

627x0

Cum de, atunci când Superman renunţă la capă şi iţarii mulaţi şi-şi pune ochelarii devenind Clark Kent, nimeni nu-şi dă seama de şmecherie? Oare autorii acelor benzi desenate au dorit să ne arate cât de proşti sunt americanii şi oamenii, în general, sau vorbim de o poveste prea simplistă.

În acest weekend m-am uitat la filmul „Man of Steel”, ultima variantă pentru Superman, o peliculă despre care auzisem numai de bine şi care avusese încasări mari în cinematografe. Eram curios să văd cum este transpusă în 2013 povestea extraterestrului venit de pe planeta Krypton care, în contact cu atmosfera Pământului, dobândeşte puteri supraomeneşti.

Dezamăgirea a fost pe măsura aşteptărilor pentru că cei care au făcut acest film nu au reuşit să mă lămurească cu privire la dualitatea supereroului. Dacă în cazul lui Spiderman şi Batman, de exemplu, înţelegem că Peter Parker şi Bruce Wayne nu pot fi recunoscuţi după ce renunţă la costumele de supereroi, la Superman această situaţie nu este foarte clară. Speram deci să înţeleg cum de nimeni nu-şi dă seama că Clark Kent este Superman, atunci când îşi leapădă costumul roş-albastru şi îşi pune ochelarii de ziarist.

Aş vrea să cred că artistul canadian Joe Schuster şi scriitorul american Jerry Siegel, cei care au creat personajul Superman, au vrut să arate cât de creduli sunt, de fapt, oamenii. Dacă îţi pui o pereche de ochelari pe nas şi pretinzi că eşti altcineva, trebuie să fii crezut doar pentru că spui tu asta. Este, deci, un bun exerciţiu de manipulare, cu multe exemple chiar şi în România zilelor noastre.

Cum a putut Băsescu să câştige două rânduri de alegeri şi să învingă în două referendumuri pentru demitere, după ce a călcat în picioare, de nenumărate ori, Constituţia? Pur şi simplu, le-a spus oamenilor ceea ce vroiau să audă. Ţara are nevoie de el ca să o reformeze, iar cel care de multe ori s-a substituit Parlamentului şi Guvernului nu este decât un ochelarist care n-are nicio legătură cu supereroul naţiei, cu SuperBăse, care luptă cu „structurile” pentru crearea unui stat modern. Similitudinile continuă având în vedere că, în tocmai ca în cazul lui Superman, nici adversarii lui Băsescu nu se mai termină. De fiecare dată, cu fiecare episod, apar alţii noi, vopsiţi cu grijă de oficioasele băsiste. Chiar dacă există pericolul să se termine mult îndrăgita serie „SuperBăse”, avem toate şansele să-l reîntâlnim pe supereroul nostru în seria Liga Dreptăţii, formată de cei de la Mişcarea Populară şi Forţa Civică. În rol secundar, Mihai Răzvan Ungureanu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s