Vin chinezii!

invaziachinezilor

Săptămâna viitoare, premierul Chinei va veni în România, însoţit de mai mulţi oameni de afaceri cu buzunarele doldora de bani, pentru o întâlnire cu mai mulţi şefi de guverne din Europa de Est. Se pare că invazia chineză a Europei începe prin Bucureşti.

Cei de la Digi24 au tratat foarte interesant subiectul. Jurnaliştii au arătat că România pune pe masă proiecte în valoare totală de 8,5 miliarde de euro în negocierile cu China, la prima vizită în Europa de Est a premierului chinez. Executivul român a aprobat în şedinţa de miercuri nouă memorandumuri care ar urma să fie negociate cu reprezentanţii Chinei. Cele mai importante vizează energia, agricultura şi infrastructura.

Guvernul încearcă de aproape doi ani să-i convingă pe chinezi să construiască reactoarele 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Pentru că nu au bani să le facă pe cont propriu, autorităţile de la București sunt dispuse să ofere investitorilor pachetul majoritar de acțiuni la acest proiect.

În România, chinezii ar putea participa şi la realizarea canalului de irigaţii Siret-Bărăgan, dar şi la construcţia unor drumuri. Chiar dacă investitorii chinezi nu mai vor să participe la realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov, există încă interes pentru anumite tronsoane de pe Autostrada Transilvania. Tot chinezii ar putea face, peste câţiva ani, şi linia de metrou Bragadiru-Voluntari.

Din cele 200.000 de societăţi comerciale ale străinilor din România, chinezii deţin puţin peste 10.000. Sumele investite sunt mai degrabă mici: doar 400 de milioane de dolari. Cele mai mari investiţii sunt fabrica de ţigarete din Buzău, o fabrică de materiale de construcţii în Constanţa şi una de biciclete, în Hunedoara. Mai cunoscute sunt însă companiile Huawei şi ZTE.

Pentru dezvoltarea de noi afaceri alături de companiile chineze, autorităţile noastre sa bazează şi pe relaţia comercială bună între cele două ţări. Schimburile comerciale între România şi China au ajuns la 2 miliarde de dolari, după primele opt luni ale anului. Îmbucurător este că exporturile româneşti au crescut cu un sfert faţă de 2012. De regulă, importăm de şase ori mai mult decât vindem în China. Autorităţile române vor să schimbe însă acest lucru. De la 1 ianuarie,putem exporta carne de porc şi bovine spre cea mai mare piaţă alimentară din lume, iar asta mai poate echilibra balanţa.

Ştirea celor de la Digi24 mi-a adus aminte de un documentar difuzat tot de un post al lor, Digi World, numit Invazia Chinezilor (The Chinese ar coming). În acest demers jurnalistic,  Justin Rowlatt, călătorind pe trei continente, investighează extinderea influenţei chineze şi întreabă dacă lumea va fi la fel în cazul în care China va depăşi America în lupta pentru suprameţia economică mondială. În primul dintre cele două filme, el porneşte într-o călătorie în Africa de Sud pentru a sublinia fenomenul extraordinar al migraţiei chineze în Africa, precum şi influenţă imensă a Chinei privind dezvoltarea continentului.

Am găsit integral primul dintre filme (fără subtitrare).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s