Lungul drum al Sfinxului din Chilia

dsc_5866

Îmi planificasem de mai multe zile drumul către satul Chilia, din comuna Făgeţelu, situată în nordul judeţului Olt, unde dealurile devin mai mari, culmile cu zăpadă ale munţilor se întrevăd în depărtare, iar văile sunt line. Copacii de pe marginea drumului arătau, în acea dimineaţă de august, ca într-o vedere veche, aproape ştearsă de timp, iar eu încercam deja să-mi imaginez dialogul pe care îl voi purta cu Nicolae Nica, sculptor în lemn, colecţionar şi iubitor de artă şi etnografie – supranumit Sfinxul din Chilia, şi cum va arăta articolul pe care îl voi scrie la întoarcerea în redacţie.

Dar, deşi era trecut de ora 9.00, eu încă mă aflam în redacţie, în faţa calculatorului, cu ochii aţintiţi pe Facebook, apăsând butonul de „refresh” la fiecare două minute, deşi nimic nu era nou. Îl aşteptam pe şoferul Traian, care mă tot amăgea de câteva zile că mă va duce acolo unde îi cerusem. Drumul până la Făgeţelu de la Slatina putea fi considerat unul lung, comuna olteană fiind mai aproape de Piteşti, şi de aceea şoferul n-avea dispoziţia necesară să mă ducă până acolo, de parcă ar fi trebuit să meargă pe jos iar el m-ar fi cărat în spate. Iată că pe 23 august 2010 – dată importantă de-a lungul istoriei românilor – nu mai avea cale de întors.

Ne urcăm în Loganul alb, neinscripţionat cu vreun antet de ziar, şi pornim spre ieşirea din oraş. „Cât facem până acolo?”, îl întreb. „O oră!”, îmi răspunde, vrând parcă să-mi arate că vine în această călătorie doar ca să-mi facă mie un hatâr şi intenţionând să mă facă să nu-i mai cer vreodată să mai mergem undeva. Ştiam că, în mod normal, am fi făcut jumătatea timpului preconizat de Traian, însă am tăcut, privind acul acceleraţiei autoturismului fabricat la Mioveni care nu sărea de 50 în localitate şi de 80 în afara ei. Drumul ăsta mi s-a părut că nu se mai termină.

Atunci eram nervos că nu mergem mai repede, mai ales că ştiam că şoferul o face intenţionat, dar acum privesc drumul ca pe o călătorie pe care aş vrea să o repet. Aş vrea să revăd acel început de toamnă prin comunele din nordul judeţului şi să refac drumul spre casa Sfinxului din Chilia.

dsc_5863Drumul merge şerpuit şi, la un moment dat, se face spre dreapta, apoi spre stânga. Pe margine văd o coloană a infinitului făcută dintr-un arbore de cinci-şase metri, apoi încă una. Privesc înmărmurit din spatele geamului autoturismului, fără a avea o reacţie de ziarist. Ar fi trebui să sar cu aparatul foto şi să imortalizez ceea ce vedeam. Imaginea mi-a rămas însă în suflet şi, acum când scriu aceste rânduri, îmi revine în faţa ochilor, difuză dar clară în acelaşi timp.

Am ajuns la ’Nea Nica, iar omul de 93 de ani – atunci, 97 de ani – acum, m-a primit ca şi cum m-ar fi aşteptat de foarte mult timp, ca pe un nepot pierdut prin lume căruia vrea să-i spună cât mai multe, într-un timp cât mai scurt, de teamă ca întâlnirea să nu se termine brusc ca un vis de dimineaţă. M-a chemat în curte să-mi arate o altă coloană a infinitului, mult mai mare decât cele pe care le întâlnisem în lungul meu drum alături de Traian. Monumentul domina curtea şi zona, însă, în acelaşi timp era discret. N-ai fi ştiut de această adevărată capodoperă, decât dacă te-ar fi luat ’Nea Nica de pe drum şi te-ar fi adus să vezi ce pot face două mâini, atunci când omul îşi deschide sufletul. Încerc să cuprind totul într-o fotografie, de jos în sus, dar nu-mi prea iese. Sfinxul îşi dă seama de stângăcia mea ca fotograf şi încearcă să-mi dea câteva sfaturi: cum să stau, unde să pun genunchiul şi cum să înclin capul. Nu-l ascult, dar nu se supără.

(…)

Citeşte şi Nicolae Nica: „Adevăraţii români nu mai sunt acum. Acum sunt numai bestii”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s