Selfie, o boală

Karina Jelinek & Paz Cornu Show Off Their Bikini Bodies In Miami

Facebook-ul şi promovarea de gunoi prin intermediul internetului au ajuns la un nivel la care nu credeam. Dincolo de postările de tipul „Tony Poptămaş” şi de filmuleţele „amuzante”, care acum şi rulează automat, distribuite de toată lumea, s-a viralizat moda selfie-ului. Este vorba de poza aceea pe care ţi-o faci la „meclă”, de foarte aproape, cu ceva în spate – un peisaj, un accident, un concert. Moda a fost preluată şi folosită intens chiar şi de politicieni.

E ok, mai ales pentru sexul slab, care a găsit o nouă metodă de a se promova. Nu cred că este ok atunci când telefonul care are şi funcţia „selfie” cade în mâna unor puştoaice de 17 ani, care îşi ţuguie buzele şi îşi fac mai multe poze, atunci când sunt pe toaletă, decât şi-a făcut Neil Armstrong, atunci când a ajuns pe lună.

Eram, în weekendul trecut, la o staţiune din judeţul vecin Vâlcea, celebră pentru apa sărată, folositoare afecţiunilor reumatice. Pe când eşuasem la soare, lângă mine şi-au instalat cearşaful o mamă şi fiica sa, care nu avea mai mult de 17 ani. Nici nu s-au aşezat bine că mama, care prezenta o burtă nefirească, a început să-i facă fotografii fiicei, să dea bine în costum de baie şi să o vadă toţi prietenii de pe Facebook. Tânăra şi-a arcuit cu grijă spatele, fundul şi buzele ţuguiate formând capetele unui ansamblu de tablou Picasso.

Mi-am pus prosopul pe cap şi am început să râd isteric, fără să fiu auzit de vecinele de plajă. Nu-mi venea să cred că scena penibilă la care eram martor este reală şi nu ruptă dintr-un film cu Adam Sandler sau Seth Rogen. Fiica se încruntă şi o certă pe mamă! S-a supărat că aceasta nu a apucat să surprindă o arcuire la care tânăra chiar se întrebuinţase. După o vreme şi 10-20 de fotografii, mama se întinse pe cearşaf expunându-şi pielea la soarele de august. Fiica îşi continuă galeria foto, de data acesta singură, de la nivelul solului, rotindu-şi faţa când spre stânga, când spre dreapta.

De ce ai vrea, ca mamă, să-ţi fotografiezi fiica în timp ce-şi scoate bombeul în faţă? Nu-ţi dai seama, oare, că este o formă de a o scoate la mezat, o formă incipientă de prostituţie? Dacă tu, ca părinte, o încurajezi să adopte modelul de piţipoancă, să nu te miri dacă, pe la 20 de ani, îţi aduce la masă pe unul de aceeaşi vârstă cu tine sau poate chiar mai bătrân. Probabil că n-ar conta pentru tine, atâta timp cât respectivul are bani…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s