Agentu’ lu’ Peşte

udrea-basescu-1

De câte ori vrea Băsescu să abată atenţia multor televiziuni de ştiri de la vreun eveniment, aruncă câte un scenariu fantomatic pe piaţă. Ultima „gogoriţă” lansată de preşedinte se referă la faptul că unul dintre cei care vor candida la funcţia supremă în stat, în această toamnă, ar fi un agent acoperit al unui serviciu care foloseşte astfel de tactici. Cum ar veni, Băsescu a tras un semnal de alarmă (sanchi!) cum că există riscul ca ţărişoară să cadă pe mâinile unuia care va fi controlat de servicii. Nici nu s-a sinchisit să precizeze dacă vorbim de un agent acoperit încă activ sau despre unul care a servit acest rol, în urmă cu ceva timp, că din ăştia sunt, din câte am înţeles şi prin Parlamentul ţării. În altă ordine de idei, nu este nimic ilegal în a fi agent acoperit doar până în momentul în care ai ajunge să ocupi o funcţie politică. Nu încalci nicio lege, dacă ai avut o astfel de funcţie, la un moment dat în viaţa ta, iar acum ai intrat în politică. Moral nu e, dar asta ar fi o altă discuţie. Încalci legea, dacă eşti agent acoperit activ şi ajungi parlamentar, ministru sau, revenind la subiect, preşedinte de ţară.

Tot Băsescu declara, însă, prin 2011-2012, la instalarea unuia dintre guvernele conduse de Victor Ponta, că a dat în lucru serviciilor să verifice dacă printre membrii Executivului sau Parlamentului există vreun agent acoperit. Răspunsul a fost că nu. În aceste condiţii, nu putem decât să vedem care dintre candidaţii la preşedinţie erau ori în Parlament ori în guvern, la vremea respectivă. Putem vedea că, din start, Victor Ponta iese din această discuţie, având în vedere că era şi deputat şi prim-ministru.

Madam Udrea era şi dânsa deputat, reprezentându-i în legislativ pe „romaşcani”, după cum dânsa preciza. Ceilalţi doi candidaţi care mai rămân în discuţie, Monica Macovei şi Klaus Iohannis, nu erau nici parlamentari şi nici membri ai guvernului, în perioada verificată de servicii, la cererea celui care ne va părăsi – sperăm – până la finalul anului. Cum domnul preşedinte a precizat că va demasca acest agent acoperit care vrea să devină locatar la Cotroceni, mă aştept să aud unul dintre cele două nume. Dacă ar fi să revin la realitate şi să fac o predicţie, având în vedere „dezvăluirile” lui Băsescu din ultimii zece ani, cred că totul se va fâsâi. Nu va da niciun nume, iar totul va dispărea din atenţia publică. Mi-l şi imaginez pe fostul marinar cum stă cu telecomanda în mână şi mută canalele de ştiri, amuzându-se copios de „furtuna” pe care a cauzat-o.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s